LIVET MED VATTEN ÄR ORÄTTVIST

Behöver du duscha mitt på gatan? Eller gå 5 km för att hämta 100 liter vatten?

Ibland är det lätt att glömma vilket privilegium det är med tillgång till rent vatten direkt ur blandaren.

I våra hem vill vi att blandaren ska vara integrerad i inredningen. Det måste vara praktiskt. Blandaren måste hålla i många år och kan till och med vara vattenbesparande. Men situationen är väldigt annorlunda i många delar av världen. Här nedan finns bilder som visar hur vatten i vardagen ser ut för miljoner människor i tredje världen.

Indien är ett av de länder i världen som är mest allvarligt hotat av vattenbrist. Mannen här fyller sina många tankar med vatten från en offentlig vattenkran. Vi får vattnet direkt ur våra blandare hemma, när och var vi behöver det, medan andra måste transportera familjens vatten flera kilometer till fots. Det är ett heltidsjobb!

vattenmedomtankebrist

I Dharavi-slumområdet i Mumbai finns rent dricksvatten i de offentliga kranarna på gatorna, som på bilden här, men ingen har vatten installerat i sina hem. Tänk om du var tvungen att hinka upp ditt vatten innan du badar. I Sverige använder vi 38 liter vatten till bad och personlig hygien varje dag. Det är tungt att bära hem.

vattenmedomtankevatten

Och apropå bad så kan man spara tid genom att ta badet direkt på gatan vid den lokala brunnen, som dessa män i New Delhi.

vattenmedomtanketvätt

Ett annat alternativ är att bada i sjöar och floder. Mannen här tvättar sig i en flod i Madagaskar. Men vattnet i floder och dammar kan vara förorenat, och fyllt med bakterier och parasiter som du kan bli väldigt sjuk av.

vattenmedomtankebad

Därför sker mycket hjälparbete i exempelvis Afrika och Indien.  Man borrar brunnar och sätter upp vattenpumpar som kan ta rent dricksvatten från grundvattnet till byarna. De två barnen på bilden använder en sådan pump.

vattenmedomtankebarn

Det manar verkligen till eftertanke. Ibland är det viktigt att påminna sig om att något så enkelt som en blandare i köket är en stor lyx i andra delar av världen.

Vad tycker du?

%d bloggare gillar detta: