Världen är en smutsig plats, och blandare är inget undantag. När du tar på blandarens spak för att stänga vattnet efter att du har tvättat händerna kan du potentiellt få upp till 50 000 bakterier i handen.

Jag fick en chock härmomdagen. Jag läste en artikel där en amerikansk forskare, doktor Charles Gerba vid University of Arizona hade studerat bakterieinnehållet på olika ytor. Och det visade sig att blandare kan ha upp till 50 000 bakterier allt från colibakterier och Noravirus, vilket orsakar magsjuka, till stafylokocker.

Har vi fått desinficeringsnoja?

Jag tycker verkligen att jag är ganska bra på att tvätta händerna. Jag tvättar dem innan jag äter när jag lagar mat  och förstås när jag har varit på toaletten. Men rekommendationerna från smittskyddsexperter är, att jag borde också tvätta dem när jag har berört gemensam utrustning på min arbetsplats och varit ute offentlig miljö. Så jag kan göra det ännu bättre.

Men vad sägs om räcken, dörrhandtag och mobiltelefonen? Undrar hur många bakterier som döljer sig där? Faktum är att studien i fråga visade att handtaget på kundvagnar innehöll 138 000 bakterier – nästan tre gånger så många som på en blandare – medan toalettstolar innehöll endast 1200 bakterier.

Å ena sidan tror jag att vi har lite desinfektionsnoja. Vi kan ju inte undvika att komma i kontakt med bakterier varje dag om vi inte isolerar oss själva. Å andra sidan tycker jag att det är obehagligt så många bakterier finns på en blandare.

Hur man stoppar bakteriell spridning på ett enkelt sätt

När det gäller tvätta händer rekommenderar alla experter att stänga kranen med en bit papper efter att ha tvättat händerna. På det sättet rör du inte med de rena händerna på en bakteriebemängd blandare, och det är också en enkel och billig lösning. Särskilt om alla kommer ihåg att göra det.

Men ännu fler experter rekommenderar verkligen att du installerar en beröringsfri kran. Och det blir allt vanligare. Särskilt bland offentliga institutioner som daghem, flygplatser och sjukhus, men det blir också vanligare i privata hem.

Och det är smart. Det råder det ingen tvekan om. Jag har en stor familj. Vi har ofta gäster och mina barn har många vänner på besök. Så varför röra med händerna på någonting som kan vara fullt med bakterier när vi inte behöver? Svårare än så behöver det inte vara.

Vad tycker du?

%d bloggare gillar detta: