När Helena Cans, som jobbar med teknisk dokumentation hos oss, växte upp fick hon gå till brunnen och hämta vatten. Det lärde henne vikten av att hushålla med vattnet. Vi ställde tre frågor till henne om det och om hur hennes vattenvardag ser ut idag.

Helena Cans_Vatten med omtanke-01Berätta om ett minne kopplat till vatten!

– Som liten så växte jag upp i en fäbod som heter Hökberg, samma som Vasaloppskontrollen. En gammal fäbodvall där och då fick man hämta vatten i brunnen som kom från en källa uppe i berget och det var kallt och gott. Kallt sådär så att tänderna nästan sprack. Och man var rädd om vattnet. Man fick ju vara sparsam, det var ju tungt att bära det till stugan och det skulle användas när man skulle diska och ja, hushålla med vattnet.

Hur gör du för att spara vatten i vardagen?

– Jag har faktiskt precis nyss anammat ett tips, nu när det har varit så väldigt varmt ute senaste tiden. Så istället för att springa till kranen och spola för att få kallt vatten – för det är ju oftast ljummet först när man börjar spola – så har jag en flaska stående i kylen med vatten som då alltid är kallt. Så slipper jag spola så många gånger på en dag.

Vilket är ditt bästa tips för att spara vatten?

– Det är samma där, mitt bästa tips just nu är vattenflaskan i kylen. Plus att kanske inte spola vatten i onödan när man diskar för hand eller borstar tänderna, så kan man tänka på att faktiskt stänga av vattnet under tiden.

Vad tycker du?

%d bloggare gillar detta: