Trots att du kanske inte tänker på det i din vardag, är en av hemmets största energisparmöjligheter faktiskt vatten. Varje dag använder du i genomsnitt 140 liter vatten för att tvätta, laga mat, gå på toaletten, osv. En stor del består av varmvatten och det är här det finns möjlighet att spara både energi, pengar och miljö.

Varmt vatten kräver mycket energi

Det är en energikrävande process att värma upp och transportera vatten. För det första måste vattnet värmas upp i varmvattenberedaren eller värmeväxlaren. Sedan ska det transporteras genom rörsystemet för att nå din blandare. I rörsystemet sitter det dessutom cirkulationspumpar som alla behöver energi.

När du till exempel tvättar händerna når varmvattnet sällan hela vägen fram genom rören och ut ur kranen. Du stänger helt enkelt av kranen innan varmvattnet når fram. Vattnet som är kvar i röret sköljs sedan ut som kallvatten nästa gång du använder blandaren.

Spara 2500 kr per år med smarta lösningar

Den goda nyheten är att du med några små men effektiva lösningar, kan spara upp till kr 2 500 kr på din årliga energikostnad. Allt du behöver göra är att installera energieffektiva blandare och duschar.

Till exempel kan du installera en dusch med inbyggd luftinblandning och flödesbegränsning. På så sätt minskar vattenflödet och energiförbrukningen, samtidigt som komforten ökar.

Du kan också installera beröringsfria blandare eller blandare med kallstart. Det gör stor skillnad framför allt i köket och när du lagar mat. Studier visar att du använder blandaren ca 50 gånger när du lagar mat, tvättar händer, knivar, osv. En blandare med kallstart sparar väldigt mycket energi genom att bara ge varmt vatten när du aktivt väljer det.

Du kanske tror att det är dyrt att investera i en ny blandare, men så är det inte. En blandare med kallstart kostar ca 1 200 kr. Du tjänar alltså in pengarna efter bara ett år, och sedan fortsätter kranen att spara in pengar åt dig. Vatten med omtanke är inte bara lätt, utan också billigt på lång sikt.

Vad tycker du?

%d bloggare gillar detta: