Mora Armatur - Livet runt kranenSommaren var varm och torr, vilket fått stora konsekvenser för såväl djur och natur som för oss människor. Inte minst har de stora skogsbränderna, eldningsförbud och bevattningsförbud varit påtagliga konsekvenser av vädrets makter. Även om vi nu går mot höst och svalare tider, är läget fortfarande kritiskt – inte minst när det kommer till dricksvattnet.

Krisinformation.se trycker på hur viktigt det är att vi fortsätter vara sparsamma och smarta när vi använder vatten. Problemet är att grundvattennivåerna på många håll i landet är för låga och behöver återställas, genom ihållande regn under en lång period, för att systemen återigen ska kunna återställas. Dock brukar en ”normal” sänkning av grundvattnet ske ända in i september, vilket gör läget än mer kritiskt.

Läs mer: Fortfarande viktigt att spara på dricksvattnet

Så fortsätt var rädd om det vatten som finns! En åtgärd kan vara att byta ut kranar, duschar och blandare till våra energi- och vattensparande modeller. De ser till att det går åt mindre vatten varje gång du spolar, eller att mindre energi används.

Tänk också på hur du använder vatten. Smarta tips kan till exempel vara att:

  1. Stäng av kranen när du borstar tänderna, tvålar in dig i duschen eller diskar – låt inte vattnet stå och rinna i onödan.
  2. Duscha istället för att bada badkar.
  3. Fånga upp regnvattnet (om och när det väl kommer) och använd det för att vattna blommor och rabatter.
  4. Fyll en tillbringare med vatten och ha i kylen. Då har du kallt vatten direkt och undviker att låta kranen stå och spola till dess att vattnet i kranen blivit tillräckligt ”iskallt”.

Källa: Livsmedelsverket

Vad tycker du?

%d bloggare gillar detta: