Årets Almedalsvecka är över. Frank Rälg, affärsutvecklare hos oss, var på plats och pratade om hur vi på olika sätt kan spara vatten. Det blev också en hel del prat om digitalisering och framtidens teknik. Läs mer om Franks vecka här nedan och även om han spaningar inför framtiden: Kommer Almedalen att överleva 50 år till?

Frank Rälg FM Mattsson Mora Armatur Almedalen
Kenneth M Persson, Peter Helander och Frank Rälg pratade om hur vi kan bygga för att spara vatten.

Sammanfatta veckan i en mening!

– Mycket givande, med lite mer erfarenhet av hur det fungerar och hur man hittar intressanta föreläsningar har dagarna varit fullbokade.

Hur gick seminariet du ledde, ”Hur bygger vi för bästa möjliga vattenanvändning”?

– Det blev ett mycket bra samtal med två intressanta paneldeltagare, Kenneth M Persson som är Forskningschef Sydvatten och LTH samt Peter Helander, Riksdagsledamot för Centerpartiet. Alla var överens om att vi måste vidta åtgärder för att spara vatten och då framförallt dricksvatten. Ett effektivt sätt är att ställa krav på att det bara ska installeras vatten- och energieffektiva blandare vid nyproduktion och renovering. Tekniken finns redan och utvecklas ständigt med innovationer som sparar vatten utan att ge avkall på komforten. Frågan är dock varför de här kraven inte ställs och det kom fram flera bra förslag på hur det här ska kunna ske. Både genom kravställande från myndigheter och beställare, men samtidigt kan vi själva också skynda på det genom att marknadskraven blir starkare.

Vilka reaktioner mötte du i de frågor du drev? 

– Reaktionen är att alla förstår problemet med tillgången på dricksvatten, men ingen har riktigt förstått hur enkelt det faktiskt är att vidta åtgärder som att till exempel byta ut sina blandare och duschar. Många tror också att de här vattenbesparande produkterna är dyrare och när jag då talar om att de här funktionerna är standard i våra produkter blir de väldigt förvånade. Att de vattenbesparande produkterna inte heller är dyrare, innebär också att återbetalningstiden för att byta ut en blandare är väldigt kort, i de flesta fall inte längre än 1-2 år.

Vilken var veckans stora snackis?

– Digitalisering! Mer specifikt var det frågan om vem som äger all data som kommer att samlas in i framtidens uppkopplade samhälle. Efter att ha tagit del av flera paneldebatter på ämne kan jag bara konstatera att vi på Mora Armatur, FM Mattsson och Damixa har kommit väldigt lång på kort tid med vår utveckling av uppkopplade blandare och inträdet i Internet of Things-världen. Där har vi alltid varit noga med att också ta frågan om äganderätt till data i beaktande och den lösning vi valt stämmer väl överens med mångas uppfattning om hur det här ska hanteras.

Almedalsveckan firade 50 år i år,tror du att konceptet håller för 50 år till?

– Jag tycker att upplägget är väldigt bra och framförallt gör blandningen av politiker, intresseorganisationer och näringsliv gör att allt blir intimt och effektivt, samtidigt som det finns något för alla. Risken som jag ser det är att en hel vecka – sju dagar – kan ha svårt att överleva. Mycket är nu koncentrerat till de första dagarna och sedan tunnar det ur ordentligt både vad gäller besökare och aktiviteter. En annan stor risk med den här typen av arrangemang är att det tenderar att bli alldeles för kostsamt för alla, både deltagare och besökare. Det är nog en av de största riskerna för arrangemangets framtid.

 

Vad tycker du?

%d bloggare gillar detta: