Almedalsveckan närmar sig med stormsteg. 1-8 juli intar politiker, intresseorganisationer, företag och engagerad allmänhet Visby för att diskutera politik och samhällsfrågor. Frank Rälg är affärsutvecklare hos oss och finns på plats för att prata vatten – främst ur ett besparings- och hållbarhetsperspektiv. Vi ställde fem snabba frågor till honom inför veckan på Gotland.

Frank Rälg FM Mattsson Mora Armatur-kvadrat

Frank, vad ska du göra under Almedalsveckan?

– Förutom att prata med spännande människor, knyta nya kontakter, driva våra frågor och försöka fånga upp intressanta idéer, trender och intryck ska jag också delta i Mötesplats Fastighetsfokus, Vatten & Energi som anordnas av VVS-Fabrikanternas Råd.

Vilken är den viktigaste frågan du ska driva?

– Själva tekniken som gör att vi reducerar vår energianvändning, spara vatten och minska vårt klimatavtryck finns redan. Den har vi på FM Mattsson och Mora Armatur haft som självklar standard sedan länge. Nu är den stora frågan varför inte den här typen av produkter är ett krav vid nyproduktion eller renovering av fastigheter. Det borde vara självklart för varje byggare och fastighetsägare att vilja spara vatten och energi, spara på miljön och på köpet spara pengar. Där kommer jag att argumentera och jobba för införandet av ett sådant krav på energibesparande produkter.

Vilka programpunkter kommer du att delta i?

– Jag ska leda ett seminarium om ”Hur bygger vi för bästa möjliga vattenanvändning” med Kenneth M Persson, forskningschef på Sydvatten/ LTH och Peter Helander, riksdagsledamot för Centerpartiet. Sedan finns det ju ett minst sagt gediget utbud av andra spännande hållpunkter och aktiviteter, så jag lär inte gå sysslolös.

Vatten med omtanke ska sätta vatten på agendan, på vilket sätt kan det göras i Almedalen?

– Genom att lyfta den här typen av frågor. Många är medvetna om vår situation med vattenbrist på många ställen i landet, men tyvärr är det få som gör något aktivt för att bidra till vattenbesparingen. Människors beteende och attityd måste ändras samtidigt som vi behöver bygga smartare och vatteneffektivare installationer. Där är Almedalsveckan en riktigt bra plattform att lyfta och sprida ett sådant budskap, för att rikta fokus på frågan – både bland politiker, näringsliv och allmänhet.

Du var i Almedalen förra året också, vad tar du med dig därifrån till årets vecka?

– Att det här är en mycket bra mötesplats för oss som företag, inte bara för politiker. Det finns många andra företag och organisationer som man kan träffa och knyta intressanta kontakter med inför framtida samarbeten.

Almedalsveckan Foto Region Gotland
Almedalsveckan arrangeras i Visby 1-8 juli. Foto: Region Gotland

Vad tycker du?

%d bloggare gillar detta: