Här kommer ett enkelt tips som kan spara 1 500 kr per år och göra dig renare och friskare. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte.

Allt du behöver göra är att installera en blandare med kallstartsfunktion. Många använder redan engreppsblandare hemma, både i badrummet och i köket. Det är ett väldigt smidigt och enkelt sätt att reglera vattnets temperatur och flöde.

I de flesta fall öppnar du blandaren med handtaget i mitten utan att du faktiskt märker det, till exempel under matlagning när du tvättar händerna, sköljer av redskap och så vidare. Totalt använder du blandaren 50 gånger under en dag. Det kan låta mycket, men tänk på alla situationer där du använder blandaren, särskilt om du har barn.

Och varje gång du öppnar blandaren med handtaget rakt fram, börjar en vanlig blandare dra varmt vatten genom rören från varmvattenberedaren. Men innan det varma vattnet nått din kran, har du redan stängt av.

Det finns pengar i dina vattenledningar

Studier visar att vi bara tvättar händerna i 5-10 sekunder. Varmvattnet når aldrig dina händer. Det blir kvar i rören och svalnar för att sedan går till spillo.

När du öppnar vattnet med handtaget rakt fram på en vanlig blandare blir det ljummet vatten, dvs. din vatteninstallation börjar ”använda” hett vatten, och blanda det med kallt vatten. En energikrävande process som börjar vid varmvattenberedningen och går hela vägen genom rörsystemet med hjälp av ett antal pumpar.

Se filmen om kallstart här >>

Installerar du istället en blandare med kallstart, måste du aktivt föra handtaget över till varmt när du vill ha varmt vatten. Det kan faktiskt spara dig tusentals kronor i onödig varmvattenförbrukning. Test visar att om du (i en genomsnittlig familj) installerar två blandare med kallstart i ditt hem, kan du spara upp till 1 500 kr. Varje år.

Bli renare i kallt vatten

Anledningen till att de flesta vill tvätta händerna i varmt vatten är dels komfort, och dels en uppfattning om att deras händer blir renare. Men det är inte enbart vattentemperaturen som bestämmer om händerna blir rena. Om vatten ska döda bakterier måste det vara över 65 grader varmt. Det går naturligtvis inte att tvätta händerna i den temperaturen.  Nej, det är tvål som är den viktigaste bakteriedödande faktorn vid handtvätt.

Experter påpekar också att hett vatten öppnar hudens porer, så att smuts lättare tränger in i huden. Varmt vatten kan också torka ut huden, och därmed ta bort hudens naturliga försvar mot bakterier.

Kallt vatten är hälsosammare

Faktum är att kallt vatten också är hälsosammare. Om du öppnar din blandare med handtaget rakt fram, finns risk för bakterier i vattnet. Bakterier som legionella växer till i varmt vatten, och trivs i varma tankar och vattenrör som fylls när du öppnar för det ljumma, blandade vattnet med handtaget i mittläget.

Det kan hända att dina barn vill dricka vatten från kranen, och öppnar med handtaget rakt fram som de brukar göra. Eller när du snabbt sköljer din sallad under kranen innan du äter den. Den här risken försvinner automatiskt med en blandare med kallstart. Så vad finns det egentligen för anledning att inte installera en blandare med kallstart?

Vad tycker du?

%d bloggare gillar detta: