När tänkte du senast på ditt dricksvatten? Vår gissning är att det var länge sedan. Men vad som är en självklarhet för dig, kan i framtiden bli ett problem för dina barnbarn. Om vi ​​inte börjar tänka mer på hur vi hanterar vårt vatten.

Tänk om vattnet som kom ur din kran var grumligt och fullt av bakterier. Tänk om ditt barn blev allvarligt sjukt på grund av att du inte har tillgång till rent dricksvatten. Och tänk om du var tvungen att gå 5 km varje dag för att överhuvudtaget få tag på vatten.

Det är så det dagliga livet ser ut för 780 miljoner människor i tredje världen. Långt ifrån vår vardag där rent dricksvatten är en självklarhet. Men det kan förändras om vi inte börjar tänka mer på hur vi hanterar vårt vatten.

Hantera vattnet smart

Det betyder inte att vi måste kompromissa och undvika att använda vatten. Nej, om det finns tillgängligt ska vi självklart använda det. Du kan unna dig ett bad, vattna gräsmattan, eller anlägga en swimmingpool om du vill.

Men många av oss är nonchalanta när det kommer till hur vi hanterar vattnet – och det är varken bra för miljön eller för plånboken. Vi kanske inte kommer att uppleva vattenbrist under vår egen livstid, med det betyder inte att vi ska slösa på det i onödan.

Vi har redan lösningarna, vi behöver bara använda dem

Den goda nyheten är att vi redan har intelligenta lösningar som kan spara både vatten, energi och pengar. Vi måste bara börja använda dem systematiskt.

Till exempel kan vi installera beröringsfria kranar på offentliga platser. Det har bland annat Köpenhamns flygplats gjort och minskade därmed vattenförbrukningen med 30%. Hemma kan du installera en dusch som begränsar vattenflödet genom luftinblandning. Det ger både mjukare duschstråle och sparar upp till 6 liter vatten per minut. Du kan också installera en blandare med kallstart. Det sparar inte bara vatten, utan även mängder av energi och pengar.

Två år eller 50 år

Det bästa med de här lösningarna är att återbetalningsperioden är kort i motsats till de 50 år det tar för regnvatten att bli grundvatten.

780 miljoner människor i tredje världen har brist på rent dricksvatten. Vatten är en resurs som vi måste hantera med omtanke. Tänk på det nästa gång du dricker ett glas rent vatten.

Vad tycker du?

%d bloggare gillar detta: