Sommarhettan kom snabbt och verkar bestå – allt fler kommuner inför bevattningsförbud. I spåren av värmen följer stor risk för vattenbrist. Se till att göra vad du kan för att spara vatten och minska din vattenförbrukning. Vi har tipsen du behöver.

Värmeböljan som dragit fram över landet de senaste veckorna bjuder visserligen på härlig sommarkänsla, men den medför även vissa risker. I takt med värme och torka riskerar grundvattennivåerna att sjunka, vilket i sin tur kan tvinga kommunerna att besluta om bevattningsförbud.

Vad är bevattningsförbud?

Ett bevattningsförbud innebär helt enkelt att vatten endast får användas sparsamt. I trädgården kan det exempelvis handla om att det är okej att vattna med handhållen slang eller vattenkanna, men inte med vattenspridare som står på under lång tid och därmed drar betydligt mer vatten. Ett annat exempel är biltvättar: under ett bevattningsförbud får en inte tvätta bilen hemma på gården, utan istället göra det i biltvättar där vattnet återanvänds.

Bevattningsförbud Spara vatten och minska vattenförbrukning
Om det råder bevattningsförbud gäller det att använda handhållen vattenslang eller vattenkanna i trädgården. Sprinklern får hållas avstängd.

10 tips som sparar vatten

  1. Samla regnvatten i en tunna och vattna trädgården med det.
  2. Bada inte badkar – duscha istället.
  3. Stäng alltid av kranen när du borstar tänderna.
  4. Ta lagom långa duschar och stäng av kranen när du tvålar in dig.
  5. Fyll diskmaskin och tvättmaskin helt innan du kör dem.
  6. Byt packningar i droppande kranar.
  7. Diska inte under rinnande vatten.
  8. Tvätta inte bilen hemma, åk till en biltvätt där spillvattnet samlas upp.
  9. Installera snålspolande toaletter, kran- och duschmunstycken. 
  10. Kranvatten är alltid bättre än vatten på flaska. Det sparar både pengar och miljö. Om du tycker att vanligt kranvatten är tråkigt kan du smaksätta det med frukter och bär eller bubbla till det med en kolsyremaskin.

Läs mer hos Svenskt vatten och Sveriges Geologiska Undersökning (SGU). Där görs löpande uppdateringar om vattenläget i landet och de publicerar även löpande information om det lokala läget i kommunerna.

Läs mer om hur du kan spara vatten genom att byta kran eller dusch, samt de olika smarta funktioner som kommer med våra produkter.

Vad tycker du?

%d bloggare gillar detta: