Firmabilen blev stående och cykeln användes allt mer när rörmokaren Hugo Wolgers var ute på jobb. Nu är Cyklande Rörmokaren ett faktum som både gör det lättare att ta sig fram i storstaden och gör en viktig insats för miljön. Vi ställde 5 frågor till Hugo om hans jobb och om han tar värmepannen på pakethållaren när den ska levereras.

Hugo-Wolgers-Cyklande-Rörmokaren-01 - Kopia
Hugo Wolgers. Foto: Cyklande Rörmokaren.

Varför cyklar du? 

– Därför att det är bättre för miljön, det går snabbare och det är bättre för hälsan. Det är dessutom så att det föll sig naturligt. Jag hade redan innan jag startade Cyklande rörmokaren jobbat som “Cyklande Rörmokare” när jag var anställd. Jag upptäckte ganska snart efter det att jag börjat jobba att det var mycket enklare och effektivare att ta sig fram i stan på cykel. Därför började jag också cykla till jobb. Det började med att jag använde cykel när jag skulle hjälpa kompisar och bekanta men det fungerade så bra att jag faktiskt började använda den även i tjänsten. Mina chefer ville att jag skulle ha med mig min firmabil i vilket fall, men jag ville cykla. Så det slutade med att jag hade med mig min cykel i firmabilen, så när jag behövde grejer åkte jag med cykeln medan jag använde själva bilen som en bas.

Hur funkar det rent praktiskt med alla grejer, verktyg och material ni behöver ha med er? 

– Det här är en vanlig fråga och sanningen att säga så bygger allting på erfarenhet. Vi har en noga utvald verktygssats med vilken vi – lågt räknat – kan utföra 95 % av alla jobb vi får. Folk ställer ofta frågan “Hur ska ni göra om ni ska installera en värmepanna? Tar ni den på ryggen?” Vi har räknat efter och konstaterat att vi har behövt använda oss av hyrbil för att transportera saker på 0,2 procent av alla jobb som vi har utfört. Dessutom brukar man, även om man har en bil, beställa ut stora saker som till exempel oljepannor. Min medgrundare Alex trodde i början att vi kanske skulle behöva skaffa en bil men han ser också nu att det inte behövs. Vårt sätt att arbeta på är överlägset att köra med bil både ur en företagsmässig, såväl som ur ett miljömässigt perspektiv i Stockholm eller andra städer.

Hur kom det sig att du startade Cyklande Rörmokaren? 

– Jag driver ett annat företag som sysslar med självförsvarsundervisning och heter Självförsvarsakademin. Jag startade det tillsammans med Alex som är ekonom och det gick rätt bra. Dock så är det ingen högmarginalbransch, så han tjatade på att vi skulle starta en rörfirma. “Du har alla certifikaten och allt, varför kan vi inte bara starta ett VVS-företag och tjäna pengar?” Sedan skulle vi få en liten investering i Självförsvarsakademin, men på grund av ett kommunalt beslut om bygglov, föll hela den dealen ihop efter nio månaders arbete. Jag hade redan tänkt på, och berättat om, idén för Cyklande Rörmokaren länge och tänkt att “om jag någonsin startar en rörfirma så är det så jag ska arbeta”. Så efter att vi fått beslutet om bygglovet ringde jag upp Alex och sa “Registrera www.cyklanderörmokaren.se!” och på den vägen är det. Hela processen av att sätta igång firman kändes, och känns än idag, väldigt naturlig. Pusselbitarna liksom föll på plats bit för bit.

Vad är viktigast för er att utveckla eller jobba mer med framöver ur ett hållbarhets- och miljöperspektiv? 

– Vi har ju som grundidé att det vi gör ska vara miljövänligt. Förutom att vi cyklar så är det ju också så att vi jobbar mycket med att återanvända material och reparera när det går istället för att byta ut, även om vi kanske tjänar mindre pengar på det. Om man till exempel byter en insats så kan man använda samma blandare i många år till, istället för att byta hela blandaren. Sedan så är det givetvis så att vi kan bli bättre och gå längre. Det som vi skulle vilja se är dock att andra hantverkarföretag börjar cykla.

Vilket är ditt bästa tips för att spara vatten och dra sitt strå till hållbarhetsstacken? 

– Det kanske låter klyschigt, men mitt bästa tips för att dra sitt strå till stacken ur hållbarhetssynpunkt är att låta bilen stå och ta cykeln istället. Förutsatt att man bor i en stad kommer man ofta fram snabbare än om man åker bil, ens miljöavtryck är lika med noll och man sparar stora mängder pengar på att skippa kostnader för bensin, bilslitage och parkering. Dessutom är det bra för hälsan! När det gäller vatten så är mitt bästa tips att inte bada i badkar, utan duscha istället samt stänga av vattnet när man tvålar in sig. Effekten blir densamma men man förbrukar mycket mindre vatten.

Cyklande-Rörmokaren-Personal-02 - Kopia

Det cyklande gänget hos Cyklande Rörmokaren. Foto: Cyklande Rörmokaren.

Länk till hemsidan https://cyklanderörmokaren.se

Vad tycker du?

%d bloggare gillar detta: